Waarom ben jij op deze wereld?

Vraag jij je weleens af waarom je op deze wereld bent? Of deed je dit wel maar inmiddels niet meer? Ik wel. Toen ik klein was verbaasde en verwonderde ik me de hele dag over van alles en nog wat. En vroeg ik me af wat ik hier kwam doen. Die verbazing en verwondering heb ik nog steeds en sinds kort gelukkig weer meer dan ooit. Tijdens mij burn-out was ik nogal afgestompt. En dus vroeg ik me niet zo veel af. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. En een echt leuk mens was ik ook niet (meer).

Burn-out: een zware last voor je omgeving

Een van mijn beste vriendinnen zei laatst nog ‘je was echt niet zo leuk in die tijd, of eigenlijk: helemaal niet leuk. Het was soms zo verschrikkelijk zwaar om in je buurt te zijn, met als toppunt die ene vakantie’.  Waarop ik reageerde: ‘dat weet ik en het feit dat je dit nu zo direct tegen me durft te zeggen is een teken dat het met mij erg goed gaat, want anders liep je nog steeds op eieren’.

Bless them all –  dat ze überhaupt niet gillend zijn weggerend. For better or for worse, en dan écht! En, als jullie dit lezen: you know who you are. Dankjewel. Maar daar gaat dit blog niet over.

Rupsje nooit genoeg

Maar die verbazing, die verwondering, het is weer terug! En daarmee de grote levensvraag ook. Tegenwoordig balen mijn vrienden dat ik weer overal het naadje van de kous van wil weten. Maar dat is toch beter dan murw nergens op reageren, denk ik dan. Dit rupsje heeft nooit genoeg. En zeker niet genoeg informatie.

Ben ik eigenlijk wel ergens echt goed in?

Maar de vraag bleef wel bij me hangen. In mijn afgestompte periode vroeg ik het soms ook af, maar meer in een soort van wanhoop. Met name in de jaren voor mijn burn-out. Waar was ik nou eigenlijk mee bezig? En: wat kan ik nou eigenlijk goed? Ben ik eigenlijk wel ergens echt goed in? Inmiddels weet ik dat ik hartstikke goed was in wat ik deed, maar toen was ik er erg onzeker over.

Waarom ben ik op deze wereld?

Ik ben hier op de wereld om andere mensen te helpen bij vraagstukken waar ze op vast lopen. Ik zie, voel en weet heel snel wat er in jou omgaat. En daardoor kom jij sneller tot de kern van je vraagstuk. Dat is wat ik doe in mijn coaching.

Een werkgever en een burn-out

En toch… was er nog meer. Ik weet als geen ander hoe het is om ziek uit te vallen op je werk. Mijn werkgever – “de mens”- vond dat voor mij persoonlijk heel erg. Mijn werkgever – “het instituut”- had er minder moeite mee. Bedrijven zijn vaak verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Iedereen is vervangbaar. Managers worden niet afgerekend op ziekteverzuim. En een burn-out kan de beste overkomen.

Dit is geen aanval op mijn oude werkgever. Mijn punt is: het doet té weinig pijn bij een bedrijf als iemand uitvalt. En dus voel je je als zieke medewerker met een burn-out nóg minder waard dan je je al voelde.

De burn-out problematiek

Aan deze problematiek ga ik iets doen. Daarom ben ik op dit moment, in deze tijd, op deze wereld. Wil je weten hoe? Volg mij en mijn nieuwe bedrijf e-Merge op social media en lees mijn vorige blogs over mijn eigen verhaal!

 

 

 

8 comments
24 likes
Prev post: Een burn-out is voor zwakkerenNext post: Hoe help je iemand die kampt met stress?

Related posts

Comments

 • Fleur Noot

  July 3, 2017 at 11:42
  Reply

  Mooi geschreven. Ik heb zelf een burn-out gehad. Vind het ook erg fijn om te lezen dat iemand zich er mee bezig houdt, omdat vele […] Read MoreMooi geschreven. Ik heb zelf een burn-out gehad. Vind het ook erg fijn om te lezen dat iemand zich er mee bezig houdt, omdat vele mensen dit onderwerp vaak overslaan. X Read Less

  • Annelies Vette
   to Fleur Noot

   July 4, 2017 at 06:33
   Reply

   Dankjewel Fleur! Ik denk dat te veel mensen dit onderwerp overslaan of mijden!

 • Mirjam

  June 30, 2017 at 08:14
  Reply

  Ik heb nooit een burn-out gehad en kan me ook niet voorstellen hoe je je dan voelt. Ik kan het wel proberen en het lijkt […] Read MoreIk heb nooit een burn-out gehad en kan me ook niet voorstellen hoe je je dan voelt. Ik kan het wel proberen en het lijkt me heel zwaar. Daar ligt soms ook het probleem denk ik. Men wil zich vaak niet verplaatsen in een ander gevoel, terwijl dat soms zo goed zou zijn, zeker in het bedrijfsleven. Goed dat je hiermee bezig bent! Read Less

  • Annelies Vette
   to Mirjam

   June 30, 2017 at 11:51
   Reply

   Hi Mirjam, Wat heb je dat mooi omschreven! Ik denk inderdaad dat daar een deel van het probleem ligt. Mensen willen zich niet verplaatsen in […] Read MoreHi Mirjam, Wat heb je dat mooi omschreven! Ik denk inderdaad dat daar een deel van het probleem ligt. Mensen willen zich niet verplaatsen in een ander en al helemaal niet voelen wat een ander voelt. Want dat is vaak geen prettig gevoel. Ook ligt de focus vaak ergens anders en hebben we in deze gehaaste wereld maar weinig tijd om eens echt bij iemand anders stil te staan! Read Less

 • nicole orriens

  June 30, 2017 at 07:26
  Reply

  Ik heb recent het boek van Annegreet (journaliste Elsevier) gelezen over haar burn-out. En dat vond ik ook heel interessant. Je hoort steeds meer over […] Read MoreIk heb recent het boek van Annegreet (journaliste Elsevier) gelezen over haar burn-out. En dat vond ik ook heel interessant. Je hoort steeds meer over burn-outs vind ik. Zoals ook de documentaire van Sophie Hilbrand. Superinteressant allemaal. En goed dat jij er ook aandacht aan besteedt. Read Less

  • Annelies Vette
   to nicole orriens

   June 30, 2017 at 11:52
   Reply

   Dat boek ken ik nog niet. Dus dankjewel voor je tip! Ja, ik hoop dat er steeds meer aandacht voor komt! De serie van Sophie […] Read MoreDat boek ken ik nog niet. Dus dankjewel voor je tip! Ja, ik hoop dat er steeds meer aandacht voor komt! De serie van Sophie Hilbrand vond ik heel goed! Read Less

 • Marleen Zoë

  June 30, 2017 at 07:26
  Reply

  Ik dacht vroeger altijd wel te weten waarvoor ik was gekomen maar dat is een tijdje stil geweest. De wereld veranderde me, goed en slecht. […] Read MoreIk dacht vroeger altijd wel te weten waarvoor ik was gekomen maar dat is een tijdje stil geweest. De wereld veranderde me, goed en slecht. Ik heb burn-outs van dichtbij meegemaakt maar ik neem altijd vrij snel stappen terug als het niet goed gaat met mij. Heeft zo zijn voordelen en nadelen. Ik ervaar veel stress maar ik word daarbij geholpen :) Read Less

  • Annelies Vette
   to Marleen Zoë

   June 30, 2017 at 11:53
   Reply

   Hi Marleen, fijn dat je daarbij geholpen wordt. Ik hoop dat het snel beter gaat! Als je weer meer in balans komt, wordt het vanzelf […] Read MoreHi Marleen, fijn dat je daarbij geholpen wordt. Ik hoop dat het snel beter gaat! Als je weer meer in balans komt, wordt het vanzelf ook weer duidelijker wat je graag wilt doen. Veel succes! Groeten Annelies Vette Read Less

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Me

Hi! Mijn naam is Annelies.
Ik ben de-stress en re-charge coach. Ik begeleid mensen die last hebben van stress en burn-out klachten. Lees meer over mij

Latest Posts