Vanaf het moment dat ik kon lezen, deed ik vaak niets liever. Natuurlijk speelde ik ook buiten. Ik woonde in een buurt met heel veel kinderen en we bouwden kabelbanen van de dijk naar beneden en we klommen in bomen. Onhandig als ik was, kwam ik vaak niet verder dan de onderste tak, voordat ik er uit viel of niet verder durfde. Elk kind uit de buurt had een ‘stoel’ in de oude boom. De mijne was het dichtst bij de grond. Ik was een van de jongsten in de buurt en vaak werd ik thuisgebracht door een van de oudere kinderen met een schaafwond of een gat in mijn knie. Vanaf een jaar of twaalf deed ik weinig liever dan zeilen. Maar lezen bleef ook een van mijn liefste bezigheden. Ik las ‘s avonds in bed, voor het ontbijt en wanneer ik de kans kreeg.  

 

Boeken en de zee

 

Als we op vakantie gingen, was dat altijd buiten de reguliere schoolvakanties omdat mijn vader seizoensgebonden arbeid had. Ik werd dan drie weken van school gehaald en kreeg huiswerk mee. Omdat ik geen broertjes of zusjes om mee te spelen had, was het hopen op kinderen uit andere landen, want Nederlandse kinderen van mijn leeftijd waren er niet. Gelukkig hield ik van lezen. Uren kon ik verdwijnen in boeken. Op het strand, aan het zwembad, in bed, aan tafel in een restaurant. Mijn vakanties kon je kort samenvatten: zwemmen en lezen. Ik deed niet anders. 

 

Tegenwoordig is dat nog steeds zo, al zorg ik ook wel dat ik iets van het land zie waar ik ben. Op of aan zee ben ik het gelukkigst. Lezen doe ik nog steeds veel en schrijven inmiddels ook weer! Dat laatste gaat ook het beste als ik in de buurt van zee ben, met weinig afleiding, dus niet in Amsterdam. Het geluid van golven die op het strand of rotsen rollen is het meest kalmerende geluid dat ik ken. 

 

Boeken over Burn-out

 

De eerste maanden van mijn burn-out waren de enige maanden in mijn leven dat ik niet las. Nadat de eerste vermoeidheid en concentratie stoornissen van mijn burn-out voorbij waren begon ik weer met lezen. Eerst begon ik met fictie, daarna dook ik steeds meer in boeken die gingen over stress, burn-out en persoonlijke ontwikkeling. Tegenwoordig lees ik nog steeds allebei, maar ik probeer ook per week een inspirerend boek te lezen en dat lukt me aardig. Heel erg vaak krijg ik tijdens een workshop, lezing of coach gesprek vragen over boeken. Welk boek heeft mij geïnspireerd, welk hielp me op weg, wat geeft de juiste informatie. Coach cliënten lopen regelmatig met een boek de deur uit en vrienden vragen vaak: ‘heb je nog een boek in de kast wat ik mee mag nemen?’ Ik heb mijn eigen bibliotheek.

 

Het Boeken Ruil Station in Amsterdam

Mijn moeder grapte laatst dat er een dag komt dat ik mijn huis niet meer in kan omdat er te veel boeken zijn. Onder andere vanwege deze reden heb ik inmiddels een e-reader en heb ik ook stapels in het boeken-ruil-station gezet. Geen idee hoe het echt heet, maar je kan er gratis boeken neerzetten en gratis meenemen. Het is een houten huisje aan een huis vastgemaakt aan het Sarphatipark in Amsterdam, bij mij om de hoek. Dus loop er langs als je in Amsterdam woont. Je vindt er soms prachtige boeken! Het is zonde als een boek maar een keer gelezen wordt, dus dit is een win-win.

 

Mijn favoriete en meest inspirerende boeken 

Toen ik wéér eens enthousiast over een boek zat te vertellen kwam ik op het idee om een inspiratie pagina te maken op mijn website. Ik verzamel daar boeken die me inspireerden, motiveerden, iets leerden of gewoon lekker weglezen op een luie zondagmiddag. Je vindt ze hier. Veel lees plezier!

 

Liefs, Annelies