Te veel prikkels zorgen voor te veel stressreacties. Eén van de belangrijkste dingen is om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid aan prikkels minder wordt. Sommige situaties zijn lastig te veranderen, omdat je werk en je leven nu eenmaal zijn zoals ze zijn. Maar met een beetje creativiteit kom je al een heel eind. Drie dingen die je zeker gaan helpen zijn:

Tip 1 Langzaam, langzamer, stil

Stress wordt gestimuleerd door de hoge snelheid waarmee we tegenwoordig dingen doen. De gemiddelde werknemer produceerde in 1986 het equivalent van twee en een halve krant. In 2011 werd geschat dat deze hoeveelheid gestegen was naar zes hele kranten, élke dag. Elke email die we sturen, heeft ook weer een consequentie voor iemand anders die erop dient te reageren. Elk jaar zal je meer digitale communicatie ontvangen, meer informatie tot je moeten nemen en wordt er van je verwacht dat je on top of nog meer dingen bent. [1]

De enige manier om deze constante snelheid wat tegenwicht te geven is om sommige dingen écht langzamer te doen. Door heel bewust iets langzamer dan normaal te lopen, te fietsen en te praten, geef je je zenuwstelsel wat rust. Het klinkt te simpel voor woorden, en dat is het eigenlijk ook, maar probeer het eens. Kijk eens of je een paar procent langzamer dan normaal kunt praten of lopen en wat voor effect dat heeft.

Wanneer ben je voor het het laatst helemaal stil geweest en heb je niets gedaan?  En dan bedoel ik niet: netflixen of slapen, maar echt niets. Bewust wakker zijn en gewoon stil zitten. Op je bank of ergens anders. Gun jezelf die paar minuten. Misschien voelt het wel zo goed dat je het langer wilt doen.

Tip 2 Bewuste aandacht

Als je je bewust bent van wat er allemaal gebeurt in je lichaam, ben je automatisch ook alerter op stressreacties en andere emoties. Dit (lichaams)bewustzijn kun je op verschillende manieren trainen.

Probeer eens te mediteren. Je kunt hiervoor de app Headspace gebruiken of de app Insight timer. Maar je kunt er ook voor kiezen om –terwijl je op je stoel zit- heel rustig en bewust je ademhaling te tellen. Je ademt in en uit en telt 1, je ademt in en uit en telt 2. Zo ga de door tot je bij 10 bent. Als je bij 10 bent, tel je weer terug naar 1. Als je afgeleid wordt of je merkt dat je ineens bij 25 bent, begin je gewoon op nieuw. Een paar minuten kan al heel veel rust geven. Yoga is trouwens ook een hele goede manier om je lichaamsbewustzijn te vergroten.

Mocht je yoga en meditatie helemaal niets vinden: ga eens op een andere manier dan je tot nu toe deed sporten: als je hardloopt, probeer dan echt bewust te zijn van je lichaam. Voel je voeten, je spieren, je ademhaling en blijf daar zolang mogelijk met je aandacht bij. Of als je aan het sporten bent: wees je bewust van elke spier en elke beweging in je lijf. Zo train je je lichaamsbewustzijn en kun je in dagelijkse stresssituaties beter aanvoelen wat er met je gebeurt.

Tip 3 Ademen!

Als je in een stress respons zit, gaat onder andere je hart sneller kloppen en je ademhaling versnelt en vindt hoog in je borst plaats. Een hele simpele manier om dit tegen te gaan is om heel bewust je ademhaling te vertragen en ook te zorgen dat hij niet meer zo hoog in je borst zit. Dit vergt wel enige oefening, met name om je ervan bewust te worden en het dan ook toe te passen.

De oefening zelf is geen rocket science, maar toch kan het als moeilijk ervaren worden als je adem al langer ‘hoog is’. Ga liggen op je bed of zit rechtop in een stoel. Leg je hand op je onderbuik en adem naar je onderbuik/hand toe. Je zult misschien merken dat dit onnatuurlijk voelt. Dit zou echter je normale ademhaling in rust moeten zijn. Oefen met je hand op je buik zolang het je moeite kost. Daarna kun je het ook zonder hand oefenen. Na verloop van tijd zal je merken dat je adem lager in je buik komt en dat je daardoor als vanzelf mindert stress ervaart.

Een laatste makkelijke oefening is om letterlijk de lucht uit je lijf te blazen of te zuchten.  Doe dit heel erg langzaam en met weinig kracht. We zijn geneigd om veel meer in te ademen dan uit te ademen. Door bewust langer uit te ademen, word je vanzelf rustiger. Als je dit een paar keer doet zal je onmiddellijk verlichting voelen.

Wil je meer weten over wat stress nu eigenlijk precies is en wat het met je lichaam doet? Lees dan deze blog.

Bron:

[1] Martin Hilbert and Priscella López, The World’s Technological Capacity to Store, Communicate and Compute Information, Science 332, no 6025 (April 2011): 60-65. Link