Inspiratie

Op deze pagina tref je een overzicht aan van literatuur en inspiratie die ik gebruik in mijn werk, waar ik door geraakt werd of die mij hebben geholpen in tijden van burn-out. Naslagwerk voor in de kast, boeken vol inspiratie of koffietafelboeken die vrolijk stemmen en je gewoon in huis moet hebben!

 

Vanaf het moment dat ik kon lezen, verslond ik boeken. Op vakantie ging er een grote stapel mee van de bibliotheek en mocht ik van mijn moeder in de boekenwinkel ook een aantal boeken uitzoeken. Vaak was ik ruim voor het einde van de vakantie al door mijn boeken heen. Ik vond het heerlijk. Terug naar oude tijden of wegdromen in een fantasiewereld. In de periode naar mijn burn-out toe en in het begin, las ik weinig tot niets, omdat het me eenvoudigweg niet lukte. Maar dat is dan ook de enige periode in mijn leven dat ik niet las. Toen ik op zoek ging naar de oorzaken van mijn burn-out en vooral hoe je van stress en een burn-out af komt, ben ik me meer gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, yoga, mindfulness, meditatie, ayurveda, reiki en nog veel meer. Over deze onderwerpen heb ik talloze boeken gelezen. Mensen vragen me vaak ‘Weet jij nog een goed boek?’ Vandaar dat ik begonnen ben om mijn favorieten te beschrijven. Je vindt ze hier.

Van Big Bang tot Burn-out

Van Big Bang tot Burn-out, het grote verhaal over stress – Witte Hoogendijk & Wilma de Rek

Van Big Bang tot Burn-out is het boek wat ik op dit moment het vaakst gebruik, in lezingen, trainingen, maar ook in individuele coaching. Er is namelijk een reden waarom we juist in deze tijd zo veel last hebben van stress. Ik vond het bijna een opluchting toen ik het boek las en dacht: ‘het ligt dus niet allemaal aan mij, het is logisch dat we dit ervaren.’

Op de achterflap wordt het heel kort samengevat: ‘Stress is zonder twijfel een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd, maar wat ís stress eigenlijk?’

Search Inside Yourself

Search Inside Yourself – Chade Meng Tan

Als je meer wilt weten over Mindfulness of mediteren zie je al heel snel door de bomen het bos niet meer. Mindfulness is een hype en iedereen lijkt erover te schrijven. Mijn advies is om met dit boek te beginnen. Search Inside Yourself is geschreven door een (oud) werknemer van Google, nadat hij eerst een Mindfulness programma was gestart. Dit was zo’n succes, dat het inmiddels een op zichzelf staand leiderschapsprogramma is geworden dat wereldwijd door talloze mensen gevolgd werd.

Het boek is grappig, down to earth, informatief en er staan hele mooie oefeningen in die je zelf kunt toepassen.

De kracht van het nu

De kracht van het Nu – Eckhart Tolle

Over de Kracht van het Nu kun je heel veel lezen. En dat is niet zonder reden. Het is een van die boeken die je regelmatig opnieuw kunt lezen en elke keer zul je weer iets nieuws leren. Heel kort samengevat leert dit boek je hoe je in het Nu kunt zijn en wat je daarvan weerhoudt. Namelijk onze verslaving aan het denken. We herleven en herkauwen het verleden en piekeren of verlangen naar de toekomst. Dat weerhoud ons ervan om echt aanwezig te zijn. Een fantastisch boek wat je helpt met angsten, paniek, stress en nog veel meer. Het is lastig geschreven dus wellicht wil je eerst zijn tweede boek lezen : Een Nieuwe Aarde, wat iets makkelijker wegleest.

Big Magic

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Creative living beyond fear is de ondertitel van dit boek. Elizabeth Gilbert (bekend van Eat, Pray, Love) beschrijft in dit boek haar wijsheid en perspectief op creativiteit. Te vaak zeggen mensen: ‘je moet gewoon je passie volgen.’ Maar wat nou als je niet weet wat je passie is? Elizabeth Gilbert beschrijft op unieke wijze hoe je je eigen creativiteit (weer) aan kunt wakkeren. Tegelijkertijd helpt ze je met het overwinnen van je angsten. Het boek is geschreven met veel humor en denk niet dat het alleen geschikt is voor mensen die schrijf ambities hebben.

Dit boek is voor iedereen. Of je nou kunst wil maken of een uitdaging op je werk wil tackelen.

Een nieuwe aarde

Een Nieuwe Aarde – Eckhart Tolle

Over de uitdaging van deze tijd. Dit boek is makkelijker te lezen dan De Kracht van het Nu – wat ik overigens ook echt een aanrader vind – [zie hierboven] dus ik zou met Een nieuwe aarde beginnen. Veel van mijn coach clienten hadden een soort ‘klik’ bij het lezen van dit boek. Het gaat over de stem in je hoofd die maar niet ophoudt met kletsen. Over het altijd maar meer willen hebben, of bereiken. Als ik dit nog even, dan… Het gaat over emoties en ongelukkig zijn. Over wat een ego is en een pijnlichaam. En hoe je daaruit kunt komen. Eckhart Tolle is een van de bekendste spirituele leraren van dit moment, en dat is niet voor niets. Op YouTube kun je heel veel materiaal van hem vinden.

Optie B

Optie B – Cheryl Sandberg & Adam Grant

Cheryl Sandberg (COO Facebook) verloor plotseling haar man en bleef alleen achter met twee jonge kinderen. In Optie B beschrijft ze samen met psycholoog Adam Grant hoe een brede verzameling van mensen volharden en weer geluk ontdekken na ziekte, verlies, natuurrampen, seksuele intimidatie en baanverlies.

Haar persoonlijke inzichten na het grote verlies van haar partner en Adam Grant’s research laten je inzien hoe je compassie en veerkacht ontwikkelt als je door het leven gedwongen wordt om Plan B te gaan volgen.

Dit boek gaf me veel inzichten en handvatten over veerkracht.

The Alchemist

The Alchemist – Paulo Coelho

Al tijd mijn onbetwiste lievelingsboek. Op de pagina over mij vind je een bekende quote uit het boek. Ik ben niet de enige die het een mooi boek vind: 62 Miljoen lezers en in 74 landen op de bestseller lijst. Ik heb het inmiddels meerdere keren gelezen en elke keer krijg ik een nieuwe boodschap. Het is een fabel, met de wijsheid van een sprookje. Hoe leef je in het moment? Hoe volg je de tekens en hoe luister je naar je hart? En misschien wel het belangrijkste: hoe vindt je de moed om je dromen waar te maken?

Ik kies voor de Engelse variant omdat ik die beter vind dan de vertaling. Het luisterboek is ook een aanrader!

Uw brein als medicijn

Uw Brein als Medicijn – Dr. David Servan-Schreiber

Wil je meer over je hersenen en dan specifiek het deel wat over je emoties gaat weten? Dan moet je dit boek lezen! De ondertitel van dit boek is: Zelf stress, angst en depressie overwinnen. En er zijn niet voor niets al meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Veel te vaak grijpen we naar anti-depressiva terwijl dat helemaal niet nodig is. Dit boek beschrijft zeven natuurlijke behandelwijzen. Geschreven door een professor in de psychiatrie, met veel research, maar toch heel helder en duidelijk beschreven.

Een aanrader als je meer wilt weten over stress en negatieve emoties en vooral: hoe kom je ervan af!