Inspiratie

Op deze pagina tref je een overzicht aan van literatuur en inspiratie die ik gebruik in mijn werk, waar ik door geraakt werd of die mij hebben geholpen in tijden van burn-out. Naslagwerk voor in de kast, boeken vol inspiratie of koffietafelboeken die vrolijk stemmen en je gewoon in huis moet hebben!

 

Vanaf het moment dat ik kon lezen, verslond ik boeken. Op vakantie ging er een grote stapel mee van de bibliotheek en mocht ik van mijn moeder in de boekenwinkel ook een aantal boeken uitzoeken. Vaak was ik ruim voor het einde van de vakantie al door mijn boeken heen. Ik vond het heerlijk. Terug naar oude tijden of wegdromen in een fantasiewereld. In de periode naar mijn burn-out toe en in het begin, las ik weinig tot niets, omdat het me eenvoudigweg niet lukte. Maar dat is dan ook de enige periode in mijn leven dat ik niet las. Toen ik op zoek ging naar de oorzaken van mijn burn-out en vooral hoe je van stress en een burn-out af komt, ben ik me meer gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, yoga, mindfulness, meditatie, ayurveda, reiki en nog veel meer. Over deze onderwerpen heb ik talloze boeken gelezen. Mensen vragen me vaak ‘Weet jij nog een goed boek?’ Vandaar dat ik begonnen ben om mijn favorieten te beschrijven. Je vindt ze hier.

De zeven zussen

De Zeven zusters – Lucinda Riley

Het eerste deel van zeven. Fictie, maar met waargebeurde verhalen uit de geschiedenis. De eerste vijf boeken heb ik in minder dan vier weken uitgelezen. Elk boek telt meer dan 600 pagina’s dus je moet wel even doorlezen. Elk boek gaat over de zoektocht van een van de zussen naar waar ze vandaan komen, nadat ze van hun overleden adoptievader een aanwijzing krijgen over hun afkomst. Een zoektocht naar identiteit, afkomst, liefde en naar de vraag wie wil ik echt zijn. Onderwerpen die zeker aanspreken en waar je zeker door geïnspireerd wordt. En dat allemaal verpakt in een heerlijk boek.
Ik kan niet wachten op het zesde deel, gelukkig komt het binnenkort uit!

Gin tonic & cholera

Gin Tonic & Cholera – Femke van Zeijl Journaliste Femke van Zeijl woont in Afrika en heeft er jaren rondgereisd. Ze schreef artikelen en ook een aantal boeken. Gin Tonic & Cholera beschrijft het Afrikaanse stadsleven. Ze logeert bij mensen thuis, eet in de duurste restaurants en deelt eten met kinderen op straat. Loopt mee met handelaren van de zwarte markt en neemt een kijkje op scholen. Ontmoet schatrijke zakenvrouwen en kinderen van de straat. Over seks, religie, armoede en criminaliteit. Een aanrader voor wie meer wil weten over het Afrikaanse stadsleven in Mozambique, Oeganda, Nigeria, Kongo en Burkina Faso. Over hoe Afrika toch zo anders en de interesses – van met name de jongeren- toch zo hetzelfde. 

The 5 AM club

The 5AM club – Robin Sharma 

Je denkt nu misschien: een boek over om vijf uur opstaan, ja dág! Stop nog niet meteen met lezen, want dit boek is zóveel meer dan dat! Ja, het gaat inderdaad over de voordelen van het uur voordat de zon opkomt en hoe je daar het fundament van een productieve dag kunt creëren. Maar het boek staat ook boordevol informatie over Mindset. En dat niet alleen; Hearthset, Healthset en Soulset komen ook aan bod. Wat doen succesvolle mensen anders dan de rest van de 95% van deze wereld? Hoe werkt dit in je hersenen? Hoe implementeer je een nieuwe gewoonte en tegen welke struikelblokken loop je aan? Net als De Monnik die zijn Ferrari verkocht (zie hieronder) is het geschreven als een fictief verhaal, waardoor het lekker wegleest.

Van Big Bang tot Burn-out

Van Big Bang tot Burn-out, het grote verhaal over stress – Witte Hoogendijk & Wilma de Rek

Van Big Bang tot Burn-out is het boek wat ik op dit moment het vaakst gebruik, in lezingen, trainingen, maar ook in individuele coaching. Er is namelijk een reden waarom we juist in deze tijd zo veel last hebben van stress. Ik vond het bijna een opluchting toen ik het boek las en dacht: ‘het ligt dus niet allemaal aan mij, het is logisch dat we dit ervaren.’

Op de achterflap wordt het heel kort samengevat: ‘Stress is zonder twijfel een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd, maar wat ís stress eigenlijk?’

Search Inside Yourself

Search Inside Yourself – Chade Meng Tan

Als je meer wilt weten over Mindfulness of mediteren zie je al heel snel door de bomen het bos niet meer. Mindfulness is een hype en iedereen lijkt erover te schrijven. Mijn advies is om met dit boek te beginnen. Search Inside Yourself is geschreven door een (oud) werknemer van Google, nadat hij eerst een Mindfulness programma was gestart. Dit was zo’n succes, dat het inmiddels een op zichzelf staand leiderschapsprogramma is geworden dat wereldwijd door talloze mensen gevolgd werd.

Het boek is grappig, down to earth, informatief en er staan hele mooie oefeningen in die je zelf kunt toepassen.

De kracht van het nu

De kracht van het Nu – Eckhart Tolle

Over de Kracht van het Nu kun je heel veel lezen. En dat is niet zonder reden. Het is een van die boeken die je regelmatig opnieuw kunt lezen en elke keer zul je weer iets nieuws leren. Heel kort samengevat leert dit boek je hoe je in het Nu kunt zijn en wat je daarvan weerhoudt. Namelijk onze verslaving aan het denken. We herleven en herkauwen het verleden en piekeren of verlangen naar de toekomst. Dat weerhoud ons ervan om echt aanwezig te zijn. Een fantastisch boek wat je helpt met angsten, paniek, stress en nog veel meer. Het is lastig geschreven dus wellicht wil je eerst zijn tweede boek lezen : Een Nieuwe Aarde, wat iets makkelijker wegleest.

Big Magic

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Creative living beyond fear is de ondertitel van dit boek. Elizabeth Gilbert (bekend van Eat, Pray, Love) beschrijft in dit boek haar wijsheid en perspectief op creativiteit. Te vaak zeggen mensen: ‘je moet gewoon je passie volgen.’ Maar wat nou als je niet weet wat je passie is? Elizabeth Gilbert beschrijft op unieke wijze hoe je je eigen creativiteit (weer) aan kunt wakkeren. Tegelijkertijd helpt ze je met het overwinnen van je angsten. Het boek is geschreven met veel humor en denk niet dat het alleen geschikt is voor mensen die schrijf ambities hebben.

Dit boek is voor iedereen. Of je nou kunst wil maken of een uitdaging op je werk wil tackelen.

Een nieuwe aarde

Een Nieuwe Aarde – Eckhart Tolle

Over de uitdaging van deze tijd. Dit boek is makkelijker te lezen dan De Kracht van het Nu – wat ik overigens ook echt een aanrader vind – [zie hierboven] dus ik zou met Een nieuwe aarde beginnen. Veel van mijn coach clienten hadden een soort ‘klik’ bij het lezen van dit boek. Het gaat over de stem in je hoofd die maar niet ophoudt met kletsen. Over het altijd maar meer willen hebben, of bereiken. Als ik dit nog even, dan… Het gaat over emoties en ongelukkig zijn. Over wat een ego is en een pijnlichaam. En hoe je daaruit kunt komen. Eckhart Tolle is een van de bekendste spirituele leraren van dit moment, en dat is niet voor niets. Op YouTube kun je heel veel materiaal van hem vinden.

Optie B

Optie B – Cheryl Sandberg & Adam Grant

Cheryl Sandberg (COO Facebook) verloor plotseling haar man en bleef alleen achter met twee jonge kinderen. In Optie B beschrijft ze samen met psycholoog Adam Grant hoe een brede verzameling van mensen volharden en weer geluk ontdekken na ziekte, verlies, natuurrampen, seksuele intimidatie en baanverlies.

Haar persoonlijke inzichten na het grote verlies van haar partner en Adam Grant’s research laten je inzien hoe je compassie en veerkacht ontwikkelt als je door het leven gedwongen wordt om Plan B te gaan volgen.

Dit boek gaf me veel inzichten en handvatten over veerkracht.

The Alchemist

The Alchemist – Paulo Coelho

Al tijd mijn onbetwiste lievelingsboek. Op de pagina over mij vind je een bekende quote uit het boek. Ik ben niet de enige die het een mooi boek vind: 62 Miljoen lezers en in 74 landen op de bestseller lijst. Ik heb het inmiddels meerdere keren gelezen en elke keer krijg ik een nieuwe boodschap. Het is een fabel, met de wijsheid van een sprookje. Hoe leef je in het moment? Hoe volg je de tekens en hoe luister je naar je hart? En misschien wel het belangrijkste: hoe vindt je de moed om je dromen waar te maken?

Ik kies voor de Engelse vertaling omdat ik die beter vind dan de Nederlandse. Het luisterboek is ook een aanrader!

Uw brein als medicijn

Uw Brein als Medicijn – Dr. David Servan-Schreiber

Wil je meer over je hersenen en dan specifiek het deel wat over je emoties gaat weten? Dan moet je dit boek lezen! De ondertitel van dit boek is: Zelf stress, angst en depressie overwinnen. En er zijn niet voor niets al meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Veel te vaak grijpen we naar anti-depressiva terwijl dat helemaal niet nodig is. Dit boek beschrijft zeven natuurlijke behandelwijzen. Geschreven door een professor in de psychiatrie, met veel research, maar toch heel helder en duidelijk beschreven.

Een aanrader als je meer wilt weten over stress en negatieve emoties en vooral: hoe kom je ervan af!

De monnik die zijn Ferrari…

De Monnik die zijn ferrari verkocht – Robin Sharma

 Dit boek las ik toen ik net besloten had om te stoppen met mijn baan in loondienst. Wat ik wel ging doen, had ik eigenlijk nog geen idee over. Dat het iets moest zijn wat me meer plezier zou opleveren dan mijn laatste functie wist ik wel.De Monnik die zijn Ferrari verkocht gaat over een succesvolle advocaat die door een hartaanval bijna overlijdt. Hij besluit om op zoek te gaan naar het antwoord over de zin van het leven. Hij laat zijn luxe leven en vertrekt naar de Himalaya voor een spirituele reis. Dit boek inspireerde me om op zoek te gaan naar mijn antwoorden, maar ook handvatten om die antwoorden te vinden. 

To love and let go

To love and let go – Rachel Brathen

Dit boek kocht ik meteen nadat het uitkam en voordat ik een letter gelezen had wist ik dat ik het niet zou wegleggen als ik begonnen was. Na een paar bladzijden stroomden de tranen over mijn wangen. Je wordt meteen in het verhaal getrokken. Daarna kalmeert het verhaal ook weer even, zodat je wel door wilt lezen. Ondanks dat ik Yoga Girl volg op Instagram wist ik niet hoeveel tegenspoed ze de afgelopen jaren voor haar kiezen had gekregen. Krachtig en kwetsbaar neemt ze geen blad voor de mond en bespreekt ze de meest pijnlijke onderwerpen van dit leven. Ze schuwt niet om over haar diepste angsten en rauwe gevoelens te schrijven. Over rouw, verlies, houden van en weer loslaten.

Wat er is

Wat er is – Hedwig Wiebes

Hedwig interviewde mij in november 2018 over mijn carrière switch. Tijdens het interview vertelde ze me dat ze op dat moment in Griekenland was en dat ze al heel erg lang samen met haar vriend door Europa aan het reizen was in een camper. En dat ze een boek schreef over hun reis. Ik begon haar te volgen op Instagram en inmiddels is haar boek gepubliceerd.

Ze neemt je mee in haar gedachten en is eerlijk over alles wat op hun pad komt. Het geluk van vrijheid en wat is vrijheid eigenlijk? Waarom ze vertrokken uit Nederland. En wat de keerzijde van de medaille is van het leven in een camper met twee honden en een man.