Inspiratie

Deze pagina staat vol boeken, documentaires, films en websites waar ik blij van word! 

Vanaf het moment dat ik kon lezen, verslond ik boeken. Op vakantie ging er een grote stapel mee van de bibliotheek en mocht ik van mijn moeder in de boekenwinkel ook een aantal boeken uitzoeken. Vaak was ik ruim voor het einde van de vakantie al door mijn boeken heen. Ik vond het heerlijk. Terug naar oude tijden of wegdromen in een fantasiewereld. In de periode naar mijn burn-out toe en in het begin, las ik weinig tot niets, omdat het me eenvoudigweg niet lukte. Inmiddels lees ik weer minstens een boek per week. Mensen vragen me vaak ‘Weet jij nog een goed boek?’ Vandaar dat ik begonnen ben om mijn favorieten te beschrijven. 

Magisch brein magisch hart – James Doty 

De engelse titel van dit boek heet ‘Into the magic shop’ en die titel past echt zó veel beter bij het boek!

Meer info

Een verhaal over het antwoord op de vraag waar liefde, genegenheid plezier en geluk vandaan komen, verteld door een neurochirurg aan de hand van de levenslessen die hij op jonge leeftijd leerde, toen hij op zijn fiets naar een goochel winkel ging waar hij iets heel anders vond dan waar hij naar op zoek was. Ruth leert hem de eerste beginselen van de bijzondere relatie tussen ons brein en ons hart. James leert allerlei technieken die je kunt beoefenen en ondanks dat het super verhalend verteld is, leer je er ook nog wat van!

De Fontein – Els van Steijn

Voor iedereen die meer wil weten over familie systemen. De metafoor van de fontein wordt gebruikt om uit te leggen hoe je familie precies in elkaar zit.

Meer info

Op een heldere manier met beeldende voorbeelden legt Els van Steijn uit hoe zo’n familie fontein in elkaar zit en hoe je jouw plek kan ontdekken. De meeste mensen zitten niet op de juiste plek maar hebben de rol van een ander familielid overgenomen. Dit boek gaf mij ontzettend veel inzichten over mijn rol en ook hoe ik lange tijd op de verkeerde plek zat. Het leerde me ook om met meer compassie naar anderen te kijken. Het is niet altijd gemakkelijke materie, maar door de vele voorbeelden leest het toch fijn.

Liefdesbang – Hannah Cuppen

Dit boek heb ik al vele malen aan vele mensen aangeraden. Het gaf mij zóveel eye-openers toen ik het voor de eerste keer las.

Meer info

(En ik heb het meer dan twee keer gelezen en sla het af en toe nog steeds open.) Het gaat over bindings- en verlatingsangst, het spanningsveld en de liefdesdans met aantrekken en afstoten. Het gaf me veel inzichten in mijn gedrag en ik realiseerde me voor het eerst dat je niet per se óf bindingsangst óf verlatingsangst hebt, maar je ook kunt switchen tussen die twee. Alhoewel het over de liefde gaat, leerde het me ook veel over interactie met mensen in het algemeen. Van dit boek kun je zo veel leren!

Hoofdlijnen – Lucas Reinds

Een heerlijk boek met de hoofdlijnen uit een heleboel zelf hulp boeken, met superleuke illustraties.

Meer info

Lucas Reinds las talloze zelfhulp boeken en om het beter te onthouden en ook echt te gaan toepassen heeft hij zijn inzichten opgeschreven en daarbij ook tekeningen gemaakt. Het werd een hit op Social media en dit alles resulteerde in het boek Hoofdlijnen. Omdat het zó kort en krachtig beschreven is, geeft het je de mogelijkheid om dagelijks/wekelijks een tip ter hand te nemen. De illustraties helpen je daar zeker bij. Lucas is een fantastische designer die ook het omslag van mijn boek Zout water maakte.

Onder de motorkap van het schrijverschap – Renate Dorrestein

Heb je altijd al een boek willen schrijven? Dan moét je dit boek lezen. 

Meer info

Wil je weten hoe een boek tot stand komt en wat een writersblock eigenlijk is? Dan moét je dit boek ook lezen. Het zijn eigenlijk twee boeken in een uitgave: Het geheim van de schrijver en De blokkade. Renate Dorrestein stopt haar eigen wijsheden in dit boek, maar reciteert ook vele andere grote namen. Ik heb heel erg veel aan dit boek gehad bij het schrijven van mijn eerste boek. Maar ik heb het vooral met heel veel plezier gelezen. Dit boek is ook heel interessant als je meer wilt weten over stress en het blokkeren van je creativiteit door stress.

May cause miracles – Gabrielle Bernstein

Gabrielle Bernstein heeft inmiddels een flink aantal boeken geschreven en dit is een van haar eerste boeken. 

Meer info

Verwacht Wonderen heet het in het Nederlands. Je zult niet teleurgesteld zijn! In een programma van zes weken doe je elke dag een kleine oefening. Elke week heeft een ander thema (gezondheid, relaties, financiën). Kleine meditaties, affirmaties en oefeningen. Toen ik dit stappenplan voor het eerst deed, kreeg ik halverwege ‘out of the blue’ een contract aangeboden om mijn eerste boek te schrijven. Een wens die ik al lang had maar niet vaak hardop uitsprak. Of het door het boek kwam? Geen idee, maar ik genoot wel van de kleine stapjes die ik elke dag deed!

Focus  aan/uit – Mark Tichelaar 

De titel zegt het al: hoe kun je je focus aan of juist uitzetten? We staan tegenwoordig continu aan en dat is verre van gezond.

Meer info

 In dit boek vind je talloze tips om op een gezonde manier te focussen, maar ook om te ontspannen. Van nature ben ik een creatieve chaoot en ik vlieg graag van de hak op de tak. Lange tijd maakte ik mezelf ook wijs dat ik dat ‘nodig had.’ Maar te veel is nooit goed. En een burn-out volgde.

Bewust mijn focus aan of uit zetten maakt dat mijn leven nu een stuk ontspanner is. Mark schrijft dit op een hele fijne, humoristische en overzichtelijke manier op. Voor mij iets té strak ingeregeld maar zijn tips zijn echt fantastisch!

Verlangen naar verbinding – Brené Brown

Bréne Brown heeft inmiddels een aantal bestsellers op haar naam staan én een documentaire op Netflix. 

Meer info

‘Ik bestudeer schaamte,’ zegt ze soms als ze geen zin heeft in een gesprek. En dat is ook wat ze doet. Maar ze deed ook onderzoek naar onzekerheid, perfectionisme en in dit boek naar het verlangen naar verbinding. Wat dan doen we allemaal. En tegelijkertijd is het zo belangrijk om authentiek te zijn.
De kracht van dit boek en ook haar andere boeken is dat ze beeldende verhalen verteld in combinatie met de uitkomsten van haar research. Dit boek is mijn favoriet omdat ze meer dan in haar andere boeken openheid geeft over haar eigen onzekerheden.Bewust mijn focus aan of uit zetten maakt dat mijn leven nu een stuk ontspanner is. Mark schrijft dit op een hele fijne, humoristische en overzichtelijke manier op. Voor mij iets té strak ingeregeld maar zijn tips zijn echt fantastisch!

The surrender experiment – Michael Singer 

Wat zou er gebeuren als je óveral ja op zegt en je overgeeft aan het leven?

Meer info

Alles wat je aangereikt wordt, wat je voorgesteld wordt, álles. Hoe zou je leven er dan uit zien? Michael Singer heeft dit uitgeprobeerd. En bij gebrek aan een betere naam noemde hij dit: The Surrender Experiment.

En zo gebeurde het dat hij toestond dat er iemand een tuinhuisje op zijn terrein bouwde en voor dat hij het wist een meditatie centrum. En hij had door de juiste stappen te volgen ‘ineens’ een zeer succesvol bedrijf.

Hij schrijft zeer onderhoudend en schuwt ook niet om de keerzijde te belichten. Over vertrouwen, overgave, voorspoed en tegenslag.

Niets – Maaike Helmer 

We zijn met zijn allen op zoek naar rust. Maaike beschrijft aan de hand van haar levensverhaal haar zoektocht. 

Meer info

Een pestverleden, een internationale modellen carrière, een chronische ziekte en als kers op de taart een burn-out. Ze is eerlijk, rauw en neemt geen blad voor de mond in het beschrijven van haar emoties. Ze durft ook objectief te kijken naar haar eigen bijdrage. Haar prachtige verhaal leidt uiteindelijk naar een oude Japanse filosofie. Dit boek is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar rust en/of meer wil lezen over burn-out. Maaike is oprichter van Stressed Out, een online magazine waar je artikelen vindt over stress, burn-out, depressie nog veel meer. Zelf schrijf ik ook artikelen voor Stressed Out

De Zeven zusters – Lucinda Riley

Het eerste deel van zeven. Fictie, maar met waargebeurde verhalen uit de geschiedenis. 

Meer info

De eerste vijf boeken heb ik in minder dan vier weken uitgelezen. Elk boek telt meer dan 600 pagina’s dus je moet wel even doorlezen. Elk boek gaat over de zoektocht van een van de zussen naar waar ze vandaan komen, nadat ze van hun overleden adoptievader een aanwijzing krijgen over hun afkomst. Een zoektocht naar identiteit, afkomst, liefde en naar de vraag wie wil ik echt zijn. Onderwerpen die zeker aanspreken en waar je zeker door geïnspireerd wordt. En dat allemaal verpakt in een heerlijk boek.
Ik kan niet wachten op het zesde deel, gelukkig komt het binnenkort uit!

Gin Tonic & Cholera – Femke van Zeijl 

Journaliste Femke van Zeijl woont in Afrika en heeft er jaren rondgereisd. 

Meer info

Ze schreef artikelen en ook een aantal boeken. Gin Tonic & Cholera beschrijft het Afrikaanse stadsleven. Ze logeert bij mensen thuis, eet in de duurste restaurants en deelt eten met kinderen op straat. Loopt mee met handelaren van de zwarte markt en neemt een kijkje op scholen. Ontmoet schatrijke zakenvrouwen en kinderen van de straat. Over seks, religie, armoede en criminaliteit. Een aanrader voor wie meer wil weten over het Afrikaanse stadsleven in Mozambique, Oeganda, Nigeria, Kongo en Burkina Faso. Over hoe Afrika toch zo anders en de interesses – van met name de jongeren- toch zo hetzelfde. Ik kan niet wachten op het zesde deel, gelukkig komt het binnenkort uit!

Van Big Bang tot Burn-out -Witte Hoogendijk & Wilma de Rek

Van Big Bang tot Burn-out is het boek wat ik op dit moment het meest gebruik.  

Meer info

In lezingen, trainingen, maar ook in individuele coaching. Er is namelijk een reden waarom we juist in deze tijd zo veel last hebben van stress. Ik vond het bijna een opluchting toen ik het boek las en dacht: ‘het ligt dus niet allemaal aan mij, het is logisch dat we dit ervaren.’

Op de achterflap wordt het heel kort samengevat: ‘Stress is zonder twijfel een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd, maar wat ís stress eigenlijk?’

Search Inside Yourself – Chade Meng Tan

Als je meer wilt weten over Mindfulness of mediteren zie je al heel snel door de bomen het bos niet meer.

Meer info

Mindfulness is een hype en iedereen lijkt erover te schrijven. Mijn advies is om met dit boek te beginnen. Search Inside Yourself is geschreven door een (oud) werknemer van Google, nadat hij eerst een Mindfulness programma was gestart. Dit was zo’n succes, dat het inmiddels een op zichzelf staand leiderschapsprogramma is geworden dat wereldwijd door talloze mensen gevolgd werd.

Het boek is grappig, down to earth, informatief en er staan hele mooie oefeningen in die je zelf kunt toepassen.

The 5AM club – Robin Sharma 

Je denkt nu misschien: een boek over om vijf uur opstaan, ja dág! Stop nog niet meteen met lezen, want dit boek is veel meer dan dat!

Meer info

Ja, het gaat inderdaad over de voordelen van het uur voordat de zon opkomt en hoe je daar het fundament van een productieve dag kunt creëren. Maar het boek staat ook boordevol informatie over Mindset. En dat niet alleen; Hearthset, Healthset en Soulset komen ook aan bod. Wat doen succesvolle mensen anders dan de rest van de 95% van deze wereld? Hoe werkt dit in je hersenen? Hoe implementeer je een nieuwe gewoonte en tegen welke struikelblokken loop je aan? Net als De Monnik die zijn Ferrari verkocht (zie hieronder) is het geschreven als een fictief verhaal, waardoor het lekker wegleest.

De kracht van het Nu – Eckhart Tolle

Over de Kracht van het Nu kun je heel veel lezen. En dat is niet zonder reden. 

Meer info

Heel kort samengevat leert dit boek je hoe je in het Nu komt. Het is een van die boeken die je regelmatig opnieuw kunt lezen en elke keer zul je weer iets nieuws leren. kunt zijn en wat je daarvan weerhoudt. Namelijk onze verslaving aan het denken. We herleven en herkauwen het verleden en piekeren of verlangen naar de toekomst. Dat weerhoud ons ervan om echt aanwezig te zijn. Een fantastisch boek wat je helpt met angsten, paniek, stress en nog veel meer. Het is lastig geschreven dus wellicht wil je eerst zijn tweede boek lezen : Een Nieuwe Aarde, wat iets makkelijker wegleest.

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Creative living beyond fear is de ondertitel van dit boek. 

Meer info

Elizabeth Gilbert (bekend van Eat, Pray, Love) beschrijft in dit boek haar wijsheid en perspectief op creativiteit. Te vaak zeggen mensen: ‘je moet gewoon je passie volgen.’ Maar wat nou als je niet weet wat je passie is? Elizabeth Gilbert beschrijft op unieke wijze hoe je je eigen creativiteit (weer) aan kunt wakkeren. Tegelijkertijd helpt ze je met het overwinnen van je angsten. Het boek is geschreven met veel humor en denk niet dat het alleen geschikt is voor mensen die schrijf ambities hebben.

Dit boek is voor iedereen. Of je nou kunst wil maken of een uitdaging op je werk wil tackelen.

Een Nieuwe Aarde – Eckhart Tolle

Over de uitdaging van deze tijd. Dit boek is makkelijker te lezen dan De Kracht van het Nu. 

Meer info

wat ik overigens ook echt een aanrader vind –dus ik zou met Een nieuwe aarde beginnen. Veel van mijn coach clienten hadden een soort ‘klik’ bij het lezen van dit boek. Het gaat over de stem in je hoofd die maar niet ophoudt met kletsen. Over het altijd maar meer willen hebben, of bereiken. Als ik dit nog even, dan… Het gaat over emoties en ongelukkig zijn. Over wat een ego is en een pijnlichaam. En hoe je daaruit kunt komen. Eckhart Tolle is een van de bekendste spirituele leraren van dit moment, en dat is niet voor niets. Op YouTube kun je heel veel materiaal van hem vinden.

Optie B – Cheryl Sandberg & Adam Grant

Cheryl Sandberg (COO Facebook) verloor plotseling haar man en bleef alleen achter met twee jonge kinderen.

Meer info

In Optie B beschrijft ze samen met psycholoog Adam Grant hoe een brede verzameling van mensen volharden en weer geluk ontdekken na ziekte, verlies, natuurrampen, seksuele intimidatie en baanverlies.

Haar persoonlijke inzichten na het grote verlies van haar partner en Adam Grant’s research laten je inzien hoe je compassie en veerkacht ontwikkelt als je door het leven gedwongen wordt om Plan B te gaan volgen.

Dit boek gaf me veel inzichten en handvatten over veerkracht.

De Monnik die zijn ferrari verkocht – Robin Sharma

 Dit boek las ik toen ik net besloten had om te stoppen met mijn baan in loondienst. 

Meer info

Wat ik wel ging doen, had ik eigenlijk nog geen idee over. 

Dat het iets moest zijn wat me meer plezier zou opleveren dan mijn laatste functie wist ik wel.De Monnik die zijn Ferrari verkocht gaat over een succesvolle advocaat die door een hartaanval bijna overlijdt. Hij besluit om op zoek te gaan naar het antwoord over de zin van het leven. Hij laat zijn luxe leven en vertrekt naar de Himalaya voor een spirituele reis. Dit boek inspireerde me om op zoek te gaan naar mijn antwoorden, maar ook handvatten om die antwoorden te vinden. 

The Alchemist – Paulo Coelho

Al tijd mijn onbetwiste lievelingsboek. Op de pagina over mij vind je een bekende quote uit het boek.

Meer info

Ik ben niet de enige die het een mooi boek vind: 62 Miljoen lezers en in 74 landen op de bestseller lijst. Ik heb het inmiddels meerdere keren gelezen en elke keer krijg ik een nieuwe boodschap. Het is een fabel, met de wijsheid van een sprookje. Hoe leef je in het moment? Hoe volg je de tekens en hoe luister je naar je hart? En misschien wel het belangrijkste: hoe vindt je de moed om je dromen waar te maken?

Ik kies voor de Engelse vertaling omdat ik die beter vind dan de Nederlandse. Het luisterboek is ook een aanrader!

Uw Brein als Medicijn – Dr. David Servan-Schreiber

Wil je meer over je hersenen en dan specifiek het deel wat over je emoties gaat weten?

Meer info

Dan moet je dit boek lezen! De ondertitel van dit boek is: Zelf stress, angst en depressie overwinnen. En er zijn niet voor niets al meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Veel te vaak grijpen we naar anti-depressiva terwijl dat helemaal niet nodig is. Dit boek beschrijft zeven natuurlijke behandelwijzen. Geschreven door een professor in de psychiatrie, met veel research, maar toch heel helder en duidelijk beschreven.

Een aanrader als je meer wilt weten over stress en negatieve emoties en vooral: hoe kom je ervan af!

Wat er is – Hedwig Wiebes

Hedwig interviewde mij in november 2018 over mijn carrière switch. Inmiddels heeft zij haar eigen boek. 

Meer info

Tijdens het interview vertelde ze me dat ze op dat moment in Griekenland was en dat ze al heel erg lang samen met haar vriend door Europa aan het reizen was in een camper. En dat ze een boek schreef over hun reis. Ik begon haar te volgen op Instagram en inmiddels is haar boek gepubliceerd.

Ze neemt je mee in haar gedachten en is eerlijk over alles wat op hun pad komt. Het geluk van vrijheid en wat is vrijheid eigenlijk? Waarom ze vertrokken uit Nederland. En wat de keerzijde van de medaille is van het leven in een camper met twee honden en een man.

To love and let go – Rachel Brathen

Dit boek kocht ik meteen nadat het uitkam en voordat ik een letter gelezen had wist ik dat ik het niet zou wegleggen.

Meer info

Na een paar bladzijden stroomden de tranen over mijn wangen. Je wordt meteen in het verhaal getrokken. Daarna kalmeert het verhaal ook weer even, zodat je wel door wilt lezen. Ondanks dat ik Yoga Girl volg op Instagram wist ik niet hoeveel tegenspoed ze de afgelopen jaren voor haar kiezen had gekregen. Krachtig en kwetsbaar neemt ze geen blad voor de mond en bespreekt ze de meest pijnlijke onderwerpen van dit leven. Ze schuwt niet om over haar diepste angsten en rauwe gevoelens te schrijven. Over rouw, verlies, houden van en weer loslaten.