Van de week maakte ik samen met een goede vriendin een lange wandeling door het Vondelpark en de straten van de Pijp. Na twee-en-een-half uur wandelen liepen we op het Marie-Heinekenplein om daar even van de zon te gaan genieten. Ik keek opzij en zag Akwasi zitten, van wie ik fan ben sinds ik hem zag zwemmen in Expeditie Robinson. Wat een held en wat een groot hart!

 

Wij gingen een paar meter verderop zitten en Akwasi haalde zijn bestelling op van een eet tentje en ging weer zitten. Een klein meisje kwam op haar fietsje aanscheuren en begon out of the blue tegen hem aan te kletsen. Ze deed dat zo natuurlijk dat het leek alsof ze elkaar al jaren kenden. Hij reageerde super leuk en het werd een uitgebreid gesprek. Het duurde niet lang of ze zat op haar knietjes naast hem en zijn gesprekspartner en hij bood haar frietjes aan. Haar moeder keek glimlachend van een afstandje toe.

 

‘Waren wij ook nog maar zo klein en onbevangen hè,’ zei ik tegen mijn vriendin. ‘Dan zaten wij nu ook frietjes met Akwasi te eten!’ En we raakten in gesprek over hoe we als mensen, als we klein zijn, veel opener in de wereld staan. Het onderwerp bleef me de rest van de dag bezig houden en ik sprak er aan de telefoon nog met een andere vriendin over. En zij attendeerde me op een filmpje, ‘Have we forgotten how to make friends?’ Waarin een aantal kinderen in een koffie tent met vreemde mensen gaan praten. Over vriendschap, spelletjes en het leven. En de kinderen concluderen dat we ook veel vriendelijker tegen elkaar zouden moeten zijn en met zijn allen feest zouden moeten vieren.

 

We zijn ook vergeten hoe we vrienden moeten maken. En we wéten niet meer hoe we als kind keken naar de wereld. We leven in een maatschappij aangedreven door kapitalisme en als je op straat ‘hallo’ tegen een vreemde zegt, is de kans groter dat je raar wordt aangekeken dan dat je een antwoord krijgt. En dat is niet alleen ontzettend jammer, maar het geen contact maken met anderen en niet meer leven zoals een kind heeft ons ook volledig afgesneden van onze creativiteit, vindingrijkheid en daarmee ook ons levensgeluk.

 

Als vandaag je laatste dag hier zou zijn, kijk je dan tevreden terug naar wat je gedaan hebt? Wat is jouw ultieme doel in dit leven? Wat maakt jou gelukkig? Ik geloof er heilig in dat we allemaal een unieke blauwdruk hebben én dat we allemaal iets te brengen hebben in deze wereld. Jouw purpose. En nee, dat hoeft niet heel groots en meeslepend te zijn. Jouw grootste doel kan ook ‘de beste moeder die jouw kinderen kunnen wensen’ zijn. Misschien is jouw doel: mensen inspireren; het leersysteem op basisscholen veranderen; meer aandacht creëren voor een uitstervende diersoort; een oplossing vinden waardoor we zonder CO2 uitstoot kunnen vliegen. Vul maar in. Mijn punt is, we zijn allemaal uniek en als je jouw ultieme doel kent, vindt je ook je geluk!  

 

Er zijn een paar manieren die je gaan helpen om jouw ultieme doel te vinden:

  1. Wat was jouw grootste droom als kind?

Ga eens in gedachten terug naar toen je kind was. Wat was jouw grootste droom? Toen je een jaar of vijf, zes, zeven, acht was? Wat wilde je worden als je later groot was? En daar vindt je misschien ook wel je grootste verlangen. Wat is jouw grootste verlangen, nu, vandaag? Mijn droom was een weeshuis in Afrika (ik had op tv gezien dat kinderen daar geen eten en soms zelfs geen ouders hadden, dat vond ik zó oneerlijk). En toeval bestaat niet, inmiddels heb ik een stichting waarmee ik onder andere jonge ondernemers help in Kaapverdië. Wil je weten hoe dat precies ontstaan is en ik mijn hart echt ging volgen, dat kun je lezen in mijn boek Zout water 

 

  1. Probeer het concreet te maken

Als het niet meteen heel duidelijk is waar dit toe kan leiden, omdat je denkt dat jouw kinderdroom totaal surreëel is om te bereiken, of omdat je eigenlijk niet meer weet waarom je dat nu zou willen, kijk dan eens naar aanknopingspunten. Mijn ‘weeshuis in Afrika’ heeft meerdere aspecten. Ik wilde dus mensen ondersteunen, meer specifiek mensen die het zwaar hebben. Dat vertaalde zich in eerste instantie in het delen van mijn verhaal over mijn burn-out en het gaan volgen van mijn hart. En in coaching voor mensen die gebukt gaan onder stress en niet meer weten wat ze willen. Verder zit er natuurlijk ook de aanwijzing over Afrika in, waar ik nu dus ook concreet aan de slag ben gegaan. Overigens wilde ik óók graag stewardess worden, waar je vrij makkelijk uit kunt destilleren dat ik graag de wereld wilde zien, maar ook dat ik het fijn vind om dienstbaar te zijn. Weer twee aanwijzingen.

 

  1. Durf je te gedragen als een kind

Maak nieuwe vrienden als je daar zin in hebt. Zeg hallo op straat tegen een vreemde, volg ook je nieuwsgierigheid, ga spelen! Ga iets nieuws doen, schrijf je in voor die cursus die je al tijden wil doen maar vooral: bekijk alles en iedereen met een beginners mind. Alsof je het nog nooit eerder hebt gedaan of hebt gezien. Als je je enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat volgen, zet je de eerste stappen op het pad van het volgen van je purpose. En nee, dat is misschien niet meteen helemaal helder, maar dat hoeft ook helemaal niet. En misschien krijg jij dan ook wel frietjes van Akwasi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Stressed Out.

Wil je meer van mij lezen op Stressed Out? Klik dan hier.