Ze houdt me al een tijdje in de gaten met haar grote bruine ogen en haar grappige haar in een knotje op haar hoofd. Dichterbij komen durft ze nog niet. Ik denk dat ze een jaar of zes is. Ik ben samen met wat andere kindjes van het AACTB Child Centre Terra Boa aan het knutselen met servetten. Roze, groen en rode. We knippen er figuurtjes uit, zodat ze later met lijm op een lege kartonnen doos geplakt kunnen worden. Daar kunnen dan cadeaus voor kerst gemaakt van worden. Die ochtend ben ik met de oprichtster van dit Child Centre naar de rand van Espargos gereden. Dwars door de sloppen. Vanaf het moment dat we stopten kwamen er steeds meer kinderen aanlopen die rustig afwachten wat er vandaag zou gaan gebeuren.

En de kleine dame met haar knotje kijkt nog steeds. Ze ziet hoe ik de rode servet vouw en er driehoekjes uitknipt. Het is lang geleden dat ik dit deed maar ik wordt per servet handiger. Een stoerder jochie heeft er al drie van me gevraagd. Het meisje met het knotje komt dichterbij en kijkt omhoog naar me. Ik kijk haar aan en vouw de servet open. Haar ogen beginnen te stralen. Ik laat haar zien hoe ik het gedaan heb en probeer in het Engels instructies te geven. Ze glimlacht en knikt. Ik geef haar de schaar en ze vouwt de servet op dezelfde manier als ik deed. Even later tikt ze op mijn arm en vouwt haar servet open. Een grote trotse glimlach. Ik lach terug en klap in mijn handen.

Terug in de taxi, weer langs de sloppen, voel ik tranen opkomen. Ontroerd door dit Centrum, dat overdag zorgdraagt voor 200 kinderen. Geraakt dat dit nodig is. De verhalen die ik heb gehoord zijn rauw en heftig. De taxi rijdt verder, Espargos uit. Na de luchthaven staan de eerste resorts en piept de azuurblauwe zee tevoorschijn. Dit staat niet op de internetsite van de reisbureaus.

 

Foto van website Terra Boa