Vraag jij je weleens af waarom je op deze wereld bent? Of deed je dit wel maar inmiddels niet meer? Ik wel. Toen ik klein was verbaasde en verwonderde ik me de hele dag over van alles en nog wat. En vroeg ik me af wat ik hier kwam doen. Die verbazing en verwondering heb ik nog steeds en sinds kort gelukkig weer meer dan ooit. Tijdens mij burn-out was ik nogal afgestompt. En dus vroeg ik me niet zo veel af. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. En een echt leuk mens was ik ook niet (meer).

Burn-out: een zware last voor je omgeving

Een van mijn beste vriendinnen zei laatst nog ‘je was echt niet zo leuk in die tijd, of eigenlijk: helemaal niet leuk. Het was soms zo verschrikkelijk zwaar om in je buurt te zijn, met als toppunt die ene vakantie’.  Waarop ik reageerde: ‘dat weet ik en het feit dat je dit nu zo direct tegen me durft te zeggen is een teken dat het met mij erg goed gaat, want anders liep je nog steeds op eieren’.

Bless them all –  dat ze überhaupt niet gillend zijn weggerend. For better or for worse, en dan écht! En, als jullie dit lezen: you know who you are. Dankjewel. Maar daar gaat dit blog niet over.

Rupsje nooit genoeg

Maar die verbazing, die verwondering, het is weer terug! En daarmee de grote levensvraag ook. Tegenwoordig balen mijn vrienden dat ik weer overal het naadje van de kous van wil weten. Maar dat is toch beter dan murw nergens op reageren, denk ik dan. Dit rupsje heeft nooit genoeg. En zeker niet genoeg informatie.

Ben ik eigenlijk wel ergens echt goed in?

Maar de vraag bleef wel bij me hangen. In mijn afgestompte periode vroeg ik het soms ook af, maar meer in een soort van wanhoop. Met name in de jaren voor mijn burn-out. Waar was ik nou eigenlijk mee bezig? En: wat kan ik nou eigenlijk goed? Ben ik eigenlijk wel ergens echt goed in? Inmiddels weet ik dat ik hartstikke goed was in wat ik deed, maar toen was ik er erg onzeker over.

Waarom ben ik op deze wereld?

Ik ben hier op de wereld om andere mensen te helpen bij vraagstukken waar ze op vast lopen. Ik zie, voel en weet heel snel wat er in jou omgaat. En daardoor kom jij sneller tot de kern van je vraagstuk. Dat is wat ik doe in mijn coaching.

Een werkgever en een burn-out

En toch… was er nog meer. Ik weet als geen ander hoe het is om ziek uit te vallen op je werk. Mijn werkgever – “de mens”- vond dat voor mij persoonlijk heel erg. Mijn werkgever – “het instituut”- had er minder moeite mee. Bedrijven zijn vaak verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Iedereen is vervangbaar. Managers worden niet afgerekend op ziekteverzuim. En een burn-out kan de beste overkomen.

Dit is geen aanval op mijn oude werkgever. Mijn punt is: het doet té weinig pijn bij een bedrijf als iemand uitvalt. En dus voel je je als zieke medewerker met een burn-out nóg minder waard dan je je al voelde.

De burn-out problematiek

Aan deze problematiek ga ik iets doen. Daarom ben ik op dit moment, in deze tijd, op deze wereld. Wil je weten hoe? Volg mij en mijn nieuwe bedrijf e-Merge op social media en lees mijn vorige blogs over mijn eigen verhaal![pb_social_icon target=”_blank” native_color_enable=”0″ font_icon_size=”0″ profile_facebook_url=”https://www.facebook.com/emergecoachingbyannelies/” profile_facebook_order=”1″ profile_instagram_url=”https://www.instagram.com/anneliesvette.emerge/” profile_instagram_order=”2″][/pb_social_icon]